úterý 3. června 2014

Jak produkujeme fotky a jak bychom to rádi dělali lépe

Souběžně s vymýšlením nových věcí a procesů se snažím uvažovat i o tom, co už sice zdánlivě dobře funguje, ale mohlo by fungovat ještě lépe. Sem patří například práce s fotkami.


Ačkoli se to možná nezdá, čaj je docela vizuální, lidem se líbí, a proto si dáváme hodně záležet na fotkách. Výsledek je, myslím, slušný, jenže nás možná stojí zbytečně moc práce. Celý produkční cyklus vypadá takto:
  1. Táňa čaj v Plzni nafotí při degustaci, po které se píšou i produktové popisy.
  2. Fotky vloží do Basecampu spolu s názvem čaje.
  3. Já si fotky z Basecampu stáhnu, importuji do Lightroomu a oštítkuji.
  4. V Lightroomu je upravím a exportuji na svůj lokální disk pro různá použití (hlavní stránka čaje, náhled pro archiv, fotka pro newsletter, Facebook atd.).
  5. Exportované fotky pro web ještě zoptimalizuji Riotem.
  6. Fotky pro web pošlu přes FTP na server, ostatní použiji tam, kde je potřeba.
Největší slabinou celého procesu je, že všechny upravené zdrojové fotky mám jen já lokálně u sebe. Kdykoli je tedy potřeba fotka, musím ji buď udělat já, nebo si někdo jiný musí vyžádat originál od Táni a upravit si ho sám.

Mnohem lepší by byl jakýsi Lightroom v cloudu, do kterého by se z různých míst nahrávaly originály (ideálně RAW), šly by libovolně štítkovat, aby v nich byl pořádek, kdokoli z týmu by je mohl upravovat a exportovat z nich výstupní fotky, buď podle předem definovaných pravidel či šablon, nebo ad hoc podle potřeby.

Pro představu o rozsahu: Originálů fotek máme už teď skoro 400, do roka by jich mělo být čtyřikrát až pětkrát víc, z jednoho originálu se může pořizovat až 5 různých výstupů lišících se převážně velikostí a ořezem, výjimečně i něčím složitějším.

Kdybyste o takovém systému věděli a nestál by majlant, budu vděčný za tip. Nebo vás třeba napadne, jak celý proces poskládat z různých komponent lépe. Díky za rady.

21 komentářů:

  1. Brání něco si celou Lightroom knihovnu uchovávat v Dropboxu/Google Drive/OneDrive? Počet fotografií v článku nastíněných nemusí zabrat zase tak moc místa ani do budoucna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že problém je ve štítcích - zmíněné služby nabízí (pokud vím) jenom fotku umístit do složky => 1 štítek. Fotky je ale asi potřeba označit více štítky zároveň (např. název čaje + účel fotky + ...).

      Vymazat
    2. Abych se přiznal, nevím, zda tomu něco brání. Intuitivně tuším, že ano, protože Lightroom má data k jedné fotce uložena ve více souborech (dokonce i více složkách) a nějak si je vzájemně adresuje.

      Každopádně by to znamenalo, aby měl každý člen týmu svůj Lightroom. Možná by ale šel využít Adobe Cloud, na ten se ještě podívám.

      Vymazat
    3. Adobe Cloud by to umět měl, ale zase skončíš u toho, že potřebují všichni subskripci tam, aby to mohli štítkovat, komentovat, anotovat atp. Adobe k tomu má ale řadu dalších zajímavých věcí - jako třeba Scene 7, které umí optimalizaci na různá zařízení dělat automaticky (upravuješ zdroják a úprava se automaticky promítá do všech formátů). Pak si k tomu pořiďte ještě jejich CMS, Analytiku a pofrčíte jedna báseň ;)

      Vymazat
    4. S tím Dropboxem by to nejspíš šlo. Ligtroom má celý katalog s daty ke všem fotkám uložený v jednom jediném souboru *.lrcat. Ke katalogu existuje spousta doplňkových souborů, ale v těch jsou jen náhledy fotek a zálohy, tyhle data si Ligtroom vygeneruje znova, když je potřeba.
      Adobe Cloud jsou pořád ty stejné desktopové aplikace, v Cloudu jsou jen doplňkové služby (ukládání souborů do cloudu, sdílení mezi členy týmu), katalog Ligtroomu půjde přes Adobe Cloud sdílet.

      Vymazat
    5. Super, díky, to vypadá dobře. Podívám se na Adobe Cloud podrobněji.

      Vymazat
    6. Pokud jde o "štítkování" Google Drive umožňuje mít soubory ve více složkách. Stačí kliknout na soubor pravým tl. a zvolit "přesunout do", pak při označování složek držet ctrl a označit jich více.

      Vymazat
  2. Řešením by byl nějaký MRM systém (viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Marketing_resource_management). Ale jak poznamenal Petr, bude to stát majlant.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nefungoval by na to OpenBrand? Do free tarifu se podle nich vejde tak tisíc souborů.

      Vymazat
  3. Je nabíledni, že to bude chtít případně vyměnit Lightroom. Ideálně něco co zapisuje tyhle věci do EXIFu, aby to byla integrální součást to fotky (možná i IfranView to umí s pluginem). V tu chvíli lze odabstrahovat od způsobu ukládání metadat a lze využít libovolné cloud úložiště. Druhá možnost je odabstrahovat ty metadata jiným způsobem - např. unkátním pojmenováním souborů a udržováním metadata mimo v nějakém IS (např. dávkově vygenerovat maličké náhledy, ty nahrát někam na web a tam je tagovat). A originály opět udržovat někde v libovolném cloudu/NASu (teoreticky se dá třeba udělat zálohované 20GB VPSko na digitalocean za 6USD/měsíc + jednorázová investice pár tisíc do zprovoznění SAMBY - a máš neustále připojený síťový disk se vším všudy).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomáši, když vyměním Lightroom, čím budu fotky prohlížet (kdyby byly v RAWu, běžný prohlížeč by je nezobrazil), hledat, upravovat a upravené exportovat?

      Vymazat
    2. http://digiarena.e15.cz/jak-na-nahled-rawu-ve-windows
      + Zoner či IrfanView…

      Mimochodem Zoner myslím ukládá metadata do EXIFu (krom NEF od Nikonu), tím by se odstranilo externí ukládání metadat. A poté se může mezi všemi potřebnými lidmi synchronizovat libovolné množství fotek, skrz libovolnou službu (GogleDrive, Dropbox, vlastní NAS s přístupem na internet…)

      Vymazat
  4. Lightroom umí štítky zapsat do EXIFu, třeba to bude stačit a pak ty fotky nahrát někam na sdílené místo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, ano, ale to stále znamená, že bych musel vždy exportovat a někam nahrát všechny výstupní fotky, které kdy budou potřeba.

      Vymazat
    2. Nedošlo že nejde jenom o štítkování, ale asi mnohem důležitější jsou ty provedené úpravy :(

      Vymazat
    3. Sdílení Ligtroom Catalogu vyjde nejlíp, v jednom lrcat souboru jsou všechna metadata a katalog je neustále aktualizován, není potřeba nic exportovat, apod.

      Vymazat
  5. Možná by šlo použít Picasu od Googlu - je free, umí štítkovat, veškeré metadata informace k fotkám drží v .picasa.ini v adresáři společně s fotkama, takže by bylo možný je udržovat někde v cloudu (DropBox, ...), poradí si s RAWem.

    OdpovědětVymazat
  6. A ještě http://cloudinary.com/ Mimochodem tak jako na hledání software většinou používám alternativeto.net tak na služby a aplikace http://www.appvita.com/

    OdpovědětVymazat
  7. Zvážil bych jako úložiště dropbox (alternativně copy.com), nebo Adobe Cloud. Adobe Cloud má negativu placení licence pro každého kdo s tím bude pracovat. Sdílel bych složku s obrázky a udělal samostatný katalog Lightroomu jen pro čaje a ten taky sdílel (cesty k dropboxu by měli všichni stejně a katalog by tak mohl fungovat). A nebo bych využil Zoner, štítkoval fotky v něm a ostatní by mohli použít Zoner Free verzi (ale nevím jistě zdy by šlo i pro RAWy). Případně exportovat obrázky do JPG a dávat data do IPTC tagů, pak by šlo využít třeba i XnView apod. Taky záleží, zda všichni co mají pracovat s fotkami umí zpracovávat RAWy, tipuju že ne. Takže bych ještě uvažoval o variantě sdílet na dropbox: "RAW složku + Lightroom katalog", kde by se sdílelo nastavení a štítkování pro grafiky/fotografy a dále "JPG s vyvolanými fotkami", kde by bylo oštítkováno IPTC tagy pro negrafiky/nefotografy, aby se mohly fotky snadno a rychlo použít.

    OdpovědětVymazat

Díky za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k článku mi pomohou posunout náš obchod dál. Nechcete-li komentovat veřejně, napište mi prosím na marek@sovavsiti.cz.